SC Vital – Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare în municipiul Sighetu Marmației

S.C. VITAL S.A. a preluat în operare serviciul de apă și canalizare din municipiului Sighetu Marmației în anul 2010, prestând /furnizând aceste servicii pe infrastructura administrată anterior de  S.C. ACATERM S.A.

Intrastructura extrem de învechită, depașită din punct de vedere tehnic și neperformantă a creat și crează dificultăți în operare. La toate aceste impedimente tehnice se adaugă și probleme de natură comercială, relațiile dintre operator și utilizatori fiind îngreunate de desființarea asociațiilor de locatari/ proprietari .

În perioada 2010 – 2018 operatorul regional S.C. VITAL S.A. a contribuit la dezvoltarea serviciilor de apă și canalizare în municipiul Sighetu Marmației cu următoarele investiții:

Proiectul  SAMTID  în valoare totală de 2.346.935 euro, care a constat în reabilitarea a 13.7 km rețea de apă, S.C. VITAL S.A. asumându-și plata ratelor (în valoare de cca. 400.000 lei anual până în 2032), aferente împrumutului de 1.312.888 euro, acordat de B.E.I. pentru a asigura cofinanțarea lucrărilor).

Programul Operațional Sectorial (POS) de Mediu 2007-2013,  pentru municipiul Sighetu Marmației, în valoare totală de 97.455.590 lei a constat în cinci contracte de lucrari care au vizat modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare, reabilitarea stației de epurare a apelor uzate și dotări cu utilaje moderne. De asemenea  a însemnat și asumarea de către S.C. VITAL S.A. a cheltuielilor neeligibile asociate contractelor din POS Mediu ( avize , lucrări complementare, etc. ) în valoare de 5.168.989 lei.

Investiții din surse proprii, în valoare de 1.371.300. lei, constând în dotări cu autospeciale și autoutilitare, utilaje și unelte specifice întreținerii rețelelor de apă și canal, reparații capitale la rețele de apă și canal (înlocuiri conducte), modernizări cămine apometre și dotarea acestora cu aparatură modernă de înregistrare și măsurare a consumului de apă. 

Pe cale de consecință, urmare a investițiilor generate în acest interval relativ scurt de timp, parteneriatul dintre municipiul Sighetu Marmației – S.C. VITAL S.A. – ADI Maramureș, a permis modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de apă și canal cu:

– 60.022 metri liniari de rețea nouă de apă

– 3 stații de pompare a apei

– 4.653 de branșamente noi echipate cu aparate de măsură cu citire la distanță

– 43.738 metri liniari de rețea de canalizare

– 15 stații de pompare apă uzată

– 2.865 de racorduri noi

– 12.214 metri liniari de conductă magistrală

– 1 stație modernă de epurare a apelor uzate

În cadrul proiectului POS Mediu Maramureș municipiul Sighetu Marmației a beneficiat de 22.33% din întreg proiectul, reprezentând valoric 97.455.590 lei.  Din această sumă S.C. VITAL S.A. a contribuit cu 16.904.061 lei care se compun din:

– credit BERD              – 10.271.800 lei,

– dobânzi                       –   1.463.272 lei

– cheltuieli neeligibile   –  5.168.989 lei.

Pentru investițiile realizate în municipiul Sighetu Marmației S.C. VITAL S.A. plătește:

– rată credit SAMTID                             400.000 lei

– rată credit POS MEDIU                    1.518.440 lei

TOTAL REDEVENȚĂ /AN               1.918.440 lei     

S.C. VITAL S.A. gestionează la nivelul municipiului Sighetu Marmației peste 11.000 de contracte de furnizare /prestare a serviciilor de apă și canalizare.

Prin investițiile realizate a fost modernizată rețeaua de apă și canalizare pentru aproximativ 60% din utilizatori.

În ceea ce privește etapa de dezvoltare următoare, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), 2014-2020, pentru municipiul Sighetu Marmației sunt în lucru documentații tehnice pentru modernizarea și extinderea a 17.850 ml rețele de apă și a 10.475 ml rețele de canalizare cu toate dotările aferente acestora.

Din punct de vedere economico-financiar, deși rezultatele sunt pozitive (agenția Sighetu Marmației  înregistrând profit) acestea sunt viciate de gradul mic de încasare al producției, acesta fiind de 83% ( cel mai mic din cadrul societății).

Clarificarea relațiilor contractuale dintre operator și utilizator (perfectarea contractelor de furnizare /prestare a serviciilor de apă și canalizare exclusiv la punctul de delimitare a domeniului public cu cel privat ) precum și o rafinare a relației dintre S.C VITAL S.A. și Autoritatea Publică Locală a municipiului Sighetu Marmației reprezintă esența îmbunătățirii calității serviciilor.

În ceea ce privește politica tarifară  pentru serviciile prestate de către S.C. VITAL S.A, , aceasta este stabilită de către  membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal Maramureș, având ca bază de pornire analiza costurilor de producție pentru 1 mc de apă  precum și de costurile generate de contractele de finanțare a împrumuturilor luate pentru dezvoltare.

Relații Publice

SC VITAL SA
Str. Gheorghe Șincai nr. 21 Baia Mare
Email: relatii.publice@vitalmm.ro
Tel: 0262 215150 int 177
www.vitalmm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.