Băimărenii au în continuare lipsuri la capitolul educație ecologică, iar asta se vede și din felul în care arată diferite zone ale municipiului, care, periodic, se transformă în gropi de gunoi.
Deopotrivă, la dezvoltarea acestora își aduc aportul persoanele fizice și cele juridice, care, din comoditate sau pentru a nu plăti mai mult firmei de salubrizare, aruncă deșeurile pe care le produc în punctele cunoscute.
Pe lângă asta, Drusal Baia Mare are probleme și cu agenții economici ,care depozitează deșeurile industriale, rezultate din procesul lor de producție, la rampele destinate deșeurilor populației.
Cel mai recent caz a fost înregistrat la sfârșitul acestei săptămâni, când angajatul unei firme din oraș a fost prins în timp ce descărca deșeuri la un punct de colectare destinat deșeurilor voluminoase pentru populație. Este vorba de o rampă de colectare situată la intersecția străzilor Victoriei cu Miron Costin. Reprezentanții Drusal au solicitat intervenția Poliției Locale, oamenii legii urmând să decidă în acest caz.
În Baia Mare sunt 20 de puncte de colectare a deșeurilor voluminoase stabilite de primărie. La acestea, numai populația poate să depoziteze bunuri de care nu mai are nevoie, gen mobilă, resturi rezultate din construcții sau ambalaje pentru electrocasnice și pentru care Drusal nu percepe taxe. Reprezentanții firmei solicită din nou sprijin cetățenilor, ca în cazul în care observă persoane aruncând deșeuri la voia întâmplării sau la rampele destinate deșeurilor menajere, să îi anunțe.
Orice acțiune de salubrizare care trebuie efectuată după cei care nu respectă legea este plătită din buzunarul fiecărui băimărean.