PROIECTE APROBATE PENTRU DEZVOLTAREA JUDEŢULUI

In ultima ședință din acest an a Consiliului Județean Maramureș, aleșii județeni au votat trei proiecte importante pentru dezvoltarea județului: depunerea spre finanțare prin fonduri europene a proiectului privind realizarea de parcuri fotovoltaice, indicatorii tehnico-economici și studiile de fezabilitate pentru dezvoltarea parcurilor industriale de la Fărcașa și Șomcuta Mare. Realizarea de energie verde la nivelul județului Maramureș este un obiectiv major pentru administrația județului, mai ales în contextul actual în care ne confruntăm cu o criză energetică.

În primă fază, vor fi realizate trei parcuri fotovoltaice: la Baia Sprie, Recea și Târgu Lăpuș, în care se vor produce, în total, 20 MWh (megawati) de energie electrică. Acest proiect este în valoare de peste 199 milioane lei, iar pentru asigurarea finanțării acestuia, Consiliul Județean Maramureș va depune cererea de finanțare prin fonduri europene, mai exact prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Presedintele CJ Maramures Ionel Bogdan spune ca acesta este doar începutul pentru ceea ce înseamnă producția de energie verde în județul Maramureș.

Planul este de a produce peste 50 MWh în următoarea perioadă, iar în funcție de apelurile deschise pe fonduri europene, vor fi pregătite și alte cereri de finanțare în acest sector. Și proiectele privind dezvoltarea primelor parcuri industriale din Maramureș sunt în linie dreaptă. Parcul industrial de la Baia Sprie este pregătit să primească investitori din 2023. Au fost finalizate lucrările la drumul de acces și utilitățile publice, astfel încât antreprenori din țară și străinătate să își dezvolte companiile și în Maramureș. Acest parc va avea o suprafață de 34 de hectare, cu posibilitate de extindere până la 50 de hectare.

Pentru realizarea parcurilor industriale din Fărcașa și Șomcuta Mare, aleșii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici și studiile de fezabilitate, iar pasul următor este depunerea cererilor de finanțare prin fonduri europene pentru dezvoltarea acestor două parcuri. Parcul industrial de la Fărcașa va fi realizat pe o suprafață de 20 de hectare, iar valoarea totală, pe partea de infrastructură, este de 43,8 milioane lei. La Șomcuta Mare, parcul industrial va fi realizat pe o suprafață de 10 hectare, cu o valoare de 19 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.