PRECIZĂRI PRIVIND RECALCULAREA PENSIILOR

Casa Judeteana de Pensii Maramures vine cu cateva precizari cu privire la recalcularea pensiilor conform Legii nr.192/2015. Reprezentantii institutiei mentioneaa ca aceasta se aplică pentru acei pensionari care au lucrat în fostele grupe I și /sau a II-a de muncă dar care nu au beneficiat de măsurile de majorare aplicate anterior (în perioada 2008 – 2011) pentru că la determinarea punctajului mediu anual al acestor pensionari numărul total de puncte realizate s-a împărțit la un stagiu complet de cotizare mai mic decât cel general, prevăzut de legea cadru. Fiind lege de completare a Legii 263/2010 (legea cadru în materia pensiilor publice), Legea nr.192/2015 face trimitere la stagiile complete de cotizare prevăzute de legea cadru pentru fiecare situație în parte (stagii mai mari decât cele utilizate la data stabilirii inițiale a pensiilor).

Hotărârea de Guvern nr.291/2017 nu adaugă la lege, ci vine să expliciteze aceste stagii complete de cotizare și să precizeze etapele de recalculare, fiind un act normativ care completează prevederile art. 134 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Reprezentantii Casei sustin ca există situații în care pensiile recalculate nu înregistrează o majorare de cuantum.

De asemenea, spun ca niciuna dintre pensiile recalculate nu va scădea. In situațiile în care pensia recalculată va fi mai mică, se vor menține în plată punctajul mediu anual și cuantumul aferent, anterior recalculării. Această precizare este inscrisă si pe deciziile emise de casele teritoriale de pensii în aplicarea Legii nr.192/2015. În toate situațiile, pensiile vor fi majorate cu 9%, prin aplicarea noii valori a punctului de pensie de 1000 de lei, valabilă de la 1 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.