Expediție unică de 8 zile pe Vârful Uhuru al masivului Kilimanjaro

Experiența inedita și unica pentru un medic baimarean. Dr. Andrei Leșan, asistent universitar la catedra de Pneumologie din cadrul Universitatii de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” si medic specialist pneumolog la Spitalul Clinic de pneumologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca, a pornit astăzi într-o expeditie de 8 zile pe Varful Uhuru al masivului Kilimanjaro, la altitudinea de 5895 de metri. Aceasta ascensiune este povestea a 10 pacienti transplantati pulmonar, insotiti de 25 de cadre medicale care le vor monitoriza starea de sănătate. Mai mult, acestia vor efectua teste care sa ofere raspunsuri la întrebări, privind efectele altitudinii inalte asupra pacientilor cu transplant de organe solide, in cazul de fata de plamani.

Pacienții care vin din 5 tari, Austria, Romania, Ungaria, Slovenia si Italia, sunt oameni obisnuiti fara experienta sportiva anterioara insa cu determinare si ambitie nemarginita. Romania va fi reprezentata de pacientul Dan Pascal diagnosticat cu fibroza pulmonara idiopatica in vara anului 2008, care in anul 2012 a fost supus unui transplant pulmonar la spitalul AKH din Viena. Inainte de transplant el a lucrat la fabrica de vagoane Astra Arad pana in 1996, continuandu-si activitatea la firma proprie pana la momentul transplantului. Asistent Universitar Andrei Lesan, Medicul Specialist Pneumolog, ii va monitoriza starea de sanatate pe parcursul intregii expeditii.

Medicul nu este alpinist și nu a mai fost într-o astfel de expeditie. In anul 2015 a fost propus pentru urmarea unui curs de supraspecializare in monitorizarea posttransplant pulmonar, a pacientilor romani transplantati la Spitalul Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien (AKH) pentru regiunea Transilvania, unde a efectuat o pregatire de 30 de zile in acest sens. Ulterior, in martie 2016, a mai participat la un stagiu de pregatire, pentru continuarea acestor studii. În urma acestor specializari, profesorii din Viena l-au nominalizat să-l supravegheze pe pacientul roman în aceasta călătorie.

Fiecare aspect al calatoriei va putea fi aflat de pe pagina de Facebook Kilimanjaro 2017 „Lunge Aktiv”

foto: arhiva personala dr. Andrei Lesan

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.