COMUNICAT DE PRESĂ – Săptămana Europeană a Vaccinării

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare, prin Sectia de Boli Infectioase si cabinetul de Vaccinologie, se alătura acestui demers prin acţiuni de conştientizare în rândul populaţiei vulnerabile în privința importanței imunizării pe tot parcursul vieții .

Vaccinarea

Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Vaccinurile sunt preparate biologice dotate cu proprietăți antigenice, care declanșează apariția răspunsului imun la organismele supuse vaccinării. Protecția imunologică se instalează după interval de timp variabil de la inoculare (săptămâni, luni), în funcție de vaccin, și este de lungă durată (ani, pe tot parcursul vietii adeseori). Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse în medicină de medicul generalist englez Edward Jenner, în anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, împotriva variolei.

Vaccinarea previne între două şi trei milioane de decese în fiecare an. Se estimează că,în fiecare an, în Europa, 32.000 de copii mor încă din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Fără vaccinuri, eradicarea globală a variolei şi eliminarea poliomielitei şi a rujeolei în multe zone ale lumii ar fi fost imposibile. Vaccinuri noi şi îmbunătăţite sunt disponibile în prezent, nu doar pentru a proteja copiii, ci şi adolescenţii şi adulţii. Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi, nu sunt vaccinaţi corespunzător, aceasta datorandu-se lipsei  cunoştinţelor privind vaccinarea  si beneficiile oferite de aceasta.

Neprezentarea este principalul motiv pentru nevaccinare, în special în mediul rural, în timp ce refuzul este mai frecvent în mediul urban. Faţă de vârsta de 12 luni, numărul de copii nevaccinaţi corespunzator vârstei (la 24 luni)!a scăzut cu 91% în 2012 şi cu 87,2% în 2013. În 2012 au fost vaccinaţi, conform calendarului, 1.422.752 copii şi s-au administrat 1.434.206 doze de vaccin.

 

Vaccinoprofilaxia se poate realiza:

  • în cadru organizat, prin campanii de vaccinare înscrise în programele obligatorii de imunizare
  • în situația declanșării unor focare infecto-contagioase ale căror boli beneficiază de un vaccin corespunzător
  • opțional, pentru profilaxia bolilor pentru care există vaccin specific, dar care nu este inclus în programele obligatorii de imunizare si vaccinarea persoanelor care circula in zone endemice.

Conform Ord.M.S. nr. 532/17.04.2013, în România există următorul calendar de vaccinare (vaccinarea obligatorie).

VÂRSTA RECOMANDATĂ TIPUL DE VACCINARE COMENTARII
Primele 24 de ore  ,2 – 7 zile Hep B.  BCG
2 luni DTPa-VPI-Hib-Hep B, Pneumo conjugat*
4 luni DTPa-VPI-Hib, Pneumo conjugat*
6 luni DTPa-VPI-Hib-Hep B
12 luni DTPa-VPI-Hib, RRO
14 luni Pneumo conjugat
7 ani (cls. I-a) RRO
14 ani (cls. a-VIII-a) dT

 

Vaccinări opționale

Sunt vaccinări pentru profilaxia bolilor pentru care există vaccin specific, dar care nu este inclus în programele obligatorii de imunizare. Se efectuează în completarea vaccinărilor obligatorii, costul fiind suportat de cel vaccinat. Există variații de la o țară la alta: unele vaccinări, care sunt obligatorii în unele țări, pot fi opționale în alte țări. Un exemplu este vaccinarea împotriva Haemophilus Influenzae de tip B, care este obligatorie la copii în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, dar face parte din categoria vaccinărilor opționale în România.

– Vaccinare antivariceloasă

– Vaccinare antihepatitică A

– Vaccinare antigripală

– Vaccinare antipneumococică

– Vaccinare antimeningococică

 

Rabia

Virusul rabic rămâne endemic în rândul animalelor domestice şi sălbatice  în ţări ca Bosnia-Herzegovina, Croaţia, Lituania, Polonia, România, Serbia şi Turcia. De asemenea, în iunie 2012, OMS a recomandat vaccinarea antirabică a turiştilor care urmează să viziteze India.

Pentru prevenirea imbolnavirilor Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare are in structura  sa CABINETUL DE VACCINOLOGIE unde se vaccineaza  si se  elibereaza Certificatul international de vaccinare persoanelor care circula in diferite scopuri in tarile unde anumite boli infectioase se manifesta endemic si care se adreseaza serviciului nostru.

Anterior unei călătorii în zone endemice, se recomanda vaccinarea pentru diferite boli care beneficiază de prevenţie specifică – vaccinarea antihepatită A, antihepatita B, antitifoidică, antirabică, antimeningococică, antiholerică, antifebră galbenă , antiencefalită de căpuşe, antiencefalită japoneză , profilaxia malariei;

Deasemenea se efectueaza rapelurile cu dT  din 10 în 10 ani, pentru împrospătarea titrului de anticorpi, dar şi pentru reducerea surselor de germeni în rândul adolescenţilor şi adulţilor care vin în contact cu sugari/copii mici (părinţi, membri de familie, personal medical, personal de îngrijire). Acest cabinet de vaccinologie deserveste atat populatia judetului Maramures cat si populatia judetelor limitrofe, fiind de importanta regionala.

 

MANAGER INTERIMAR

  1. MIRCEA CIOCAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.