Comunicat de presă deputat Adrian Todoran

Bătaie de joc pentru 17 copii din Borşa şi familiile acestora. Autorităţile se folosesc în fals de semnăturile părinţilor pentru a-i muta pe elevi la o altă şcoală

Familiile a 17 copii din Borşa sunt umilite de autorităţile locale şi judeţene. Şcoala pe care o frecventează ar putea fi închisă, iar elevii obligaţi să parcurgă distanţe mult mai mari pentru a ajunge la cursuri. De ce? Pentru că aşa vrea muşchii cuiva. Interesele zonei sunt mai presus de educaţia şi grija pentru copii. Zilele acestea, am primit mai multe sesizări legate de posibila desfiinţare a unei şcoli primare din Borşa (cea situată pe drumul de duce la Mănăstirea Pietroasa), iar din discuţiile purtate cu mai mulţi părinţi, am aflat de modul pervers la care s-a recurs pentru a distruge o instituţie de învăţământ.

De mai mulţi ani, există zvonuri cum că şcoala respectivă din Borşa s-ar putea închide, iar elevii să fie mutaţi mai jos, pe vale, la o altă unitate de învăţământ. Părinţii s-au adresat Ministerului Educaţiei, care le răspunde, în februarie 2019, că în Consiliul Local Borşa s-a votat ca Şcoala primară nr. 2 să funcţioneze în continuare. Mai mult, Inspectoratul Şcolar Maramureş a aprobat planul de şcolarizare aferent respectivei unităţi de învăţământ pentru perioada 2019 – 2020.

Totuşi, în urmă cu câteva zile, închiderea şcolii a revenit în atenţia autorităţilor. Mai mulţi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean s-au deplasat la faţa locului, având o discuţie cu părinţii. Aceştia din urmă şi-au exprimat din nou dorinţa de a se păstra şcoala primară. S-au strâns chiar semnături în acest sens. Ulterior, directorul şcolii, un anume Teodor Popescu, le-a spus părinţilor că, dacă şi-au dat acordul pentru închiderea şcolii, acest lucru va fi respectat. În realitate, părinţii nu au semnat pentru mutarea claselor, semnăturile lor fiind folosite abuziv de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi cei ai şcolii din Borşa.

Cum este posibil aşa ceva? Cum se poate închide o şcoală, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar au aprobat planul de şcolarizare pentru anul ce stă să înceapă pe 9 septembrie? Cum e posibil ca autorităţile statului să folosească în fals semnăturile părinţilor, încălcând voinţa acestora? Chiar nu îi mai pasă nimănui de copiii noştri? Ne urmărim doar interesele (oricare or fi ele) şi călcăm peste orice lege şi regulă de bun simţ?

Indiferent de decizia finală, părinţii cu care am discutat sunt hotărâţi. În data de 9 septembrie, când începe şcoala, vor merge cu copiii lor la unitatea la care au învăţat până acum. La cea din vale nu îi vor lăsa. Nu vor ca micuţii să parcurgă distanţe mari, prin ploaie, ninsoare sau frig, aşa cum va fi peste câteva săptămâni, doar pentru că nişte iresponsabili cred că se poate orice. Nu se poate. Iar eu voi fi alături de aceşti copii şi de părinţii lor. Pentru că autorităţile statului trebuie să înţeleagă faptul că voinţa oamenilor contează, şi nu interesele lor trecătoare. În calitate de deputat, voi cere o poziţie oficială din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a Ministerului Educaţiei Naţionale.

P. S.: Pentru amatorii de interese personale… Nu voi asista nepăsător la bătaia lor de joc şi voi face tot posibilul să le dranjez meschinăriile şi jocurile perverse.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.