Bogdan Tomoiagă: ” Noua Lege a Turismului aduce descentralizarea structurilor publice cu atribuții în turism”

Bogdan Tomoiagă: ” Noua Lege a Turismului aduce descentralizarea structurilor publice cu atribuții în turism”

         Turismul reprezintă un sector esențial al economiei naționale datorită efectelor sale directe asupra celorlalte ramuri prioritare ale economiei, având capacitatea de a influența dezvoltarea economică, socială, culturală și educațională. În Uniunea Europeană, turismul contribuie cu 5% la PIB-ul total, iar 5,2% din populația activă lucrează în acest sector. Se estimează că, prin contribuție directă și indirectă, sectorul de turism contribuie cu peste 10% la PIB-ul Uniunii Europene, a arătat Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului.

La nivel național, turismul este considerat sector prioritar și pol de dezvoltare economică, iar pentru că, în ultima perioadă reprezintă una dintre cele mai dinamice activități, este necesar să beneficieze de un cadru legal strategic gândit, actualizat și conceput să poată susține dinamicitatea creșterilor și creșterea competitivității României ca destinație în plan internațional.

         Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul legii turismului, printre cele mai importante prevederi ale actului normativ numărându-se interdicția impusă site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate, dar și o serie de măsuri de descentralizare, precum transferul în competența autorităților locale a clasificării unităților de cazare, a omologării pârtiilor și traseelor turistice sau a autorizării plajelor. Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

         În România există, astăzi, mult mai mulți turiști decât cei raportați de către Institutul Național de Statistică

         În prezent Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, act normativ în vigoare de peste 20 de ani, modificat succesiv de 13 ori, nu mai asigură obiectivele enumerate anterior. Adoptarea legii turismului răspunde obiectivului de consolidare și unificare a cadrului legal pentru turism, astfel ca acesta să asigure o bună aplicabilitate și să garanteze standarde ridicate în furnizarea serviciilor specifice turismului.

Acum, pe lângă faptul că acest act normativ unifică prevederi legale sub aceeași cupolă, actualizează reglementările cu starea de fapt actuală și susține dinamicitatea acestui domeniu, aduce o serie de noțiuni noi și extrem de importante.

         ”Voi începe cu SIEATR, acest sistem informatic de evidență a activității de turism din România. În prezent, reglementările în vigoare privind obligativitatea înregistrării persoanelor la utilizarea serviciilor turistice de cazare nu reflectă circulația reală a turiștilor în unitățile de cazare. Trebuie spus, de la început, că acest sistem propus prin noua lege nu se referă la datele cu caracter personal, ci la colectarea și analiza datelor de identificare a operatorilor din turism, precum și a indicatorilor statistici privind activitățile de turism.

Totodată, asigură și respectă standardele legale de securitate și confidențialitate pentru protejarea datelor în vigoare. Sunt absolut convins că, în România, există astăzi mult mai mulți turiști decât cei raportați de către Institutul Național de Statistică și asta pentru că metodologia de numărare și statistică a acestora este destul de ineficientă și învechită. Un exemplu simplu ar fi acela că, România a numărat, în 2018, în jur de 2,8 milioane de turiști străini, în condițiile în care la frontieră, unde numărătoarea se face foarte riguros, a înregistrat peste 12 milioane de nerezidenți care au intrat pe teritoriul țării noastre, în anul 2018.

Bulgarii, spre exemplu, raportează, pentru 2018, peste 7 milioane de turiști străini și au numărat la frontiere în jur de 8 milioane de nerezidenți”, a arătat secretarul de stat în Ministerul Turismului, Bogdan Tomoiagă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.