Adrian Todoran: Premierul Dăncilă, sesizat cu privire la cheltuirea abuzivă a banilor publici în comuna Bogdan Vodă

Instalată în funcţie în vara anului 2016, Anuţa Bizău, primar al comunei Bogdan Vodă, a trecut imediat la fapte. Probabil, trebuia achitate nişte datorii din campanie. Altfel nu se explică modul ilegal in care a procedat la finanţarea din bugetul local a unor lucrări de interes public. Deputatul Adrian Todoran a luat act de atenţionările venite din partea mai multor consilieri locali din comună referitoare la modul de achiziţie a lucrărilor şi a sesizat cabinetul primului-ministru al României, cerând verificarea aspectelor menţionate.

“Stimată doamnă prim-ministru, vă sesizez cu privire la o situaţie gravă existentă în comuna Bogdan Vodă, din judeţul Maramureş. În perioada iulie-august 2016, s-au executat lucrări de amenajare a unui drum aparţinând localităţii, în zona „Şes în jos”, în valoare de 220 mii lei. Contractul de achiziţie a lucrărilor s-a semnat abia în luna decembrie 2016, ulterior fiind realizată şi recepţia, prin dispoziţia primarului Anuţa Bizău. O altă problemă legată de respectiva investiţie o reprezintă faptul că nu s-a respectat procedura de achiziţie, aceasta având loc fără publicarea în sistemul licitaţiilor electronice, pe SEAP.

Aceeaşi este situaţia şi pentru celelalte două lucrări recepţionate odată cu cea menţionată anterior, în 28 decembrie, 2016, de montare a iluminatului ornamental de Sărbători şi reparaţii aducţiune apă în comună.

În repetate rânduri, consilierii locali ai comunei au solicitat să li se pună la dispoziţie contractele încheiate de Primăria Bogdan Vodă pentru achiziţia lucrărilor publice din localitate, însă s-au lovit de fiecare dată de refuzul primarului Anuţa Bizău.

Având în vedere aceste aspecte, vă solicit să dispuneţi verificarea modului de achiziţie a lucrărilor pentru amenajarea drumului, în vara anului 2016, data încheierii contractului (raportat la momentul realizării investiţiei), precum şi felul în care s-a procedat la efectuarea recepţiei lucrărilor, având în vedere faptul că în decembrie 2016, drumul era acoperit cu un strat de zăpadă de peste 60 cm. În cadrul verificărilor, vă rog să aveţi în vedere şi modalitatea de achiziţie a celorlalte două servicii menţionate anterior, cu lucrări recepţionate la aceeaşi dată.

De asemenea, vă solicit ca, în urma celor constatate, să dispuneţi sesizarea organelor judiciare, pentru fapte care impun acest lucru”, a scris deputatul PMP de Maramureş în actul adresat Guvernului.

Un document similar a fost adresat şi ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Cătălin MAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.