ADIO CIANURI ÎN BAIA MARE!

Societatea Romaltyn Mining a pierdut procesul cu Consiliul Local Baia Mare. Dupa 3 ani de zile in care s-a judecat acest proces, in sfarsit pentru municipiul Baia Mare s-a luat decizia cea mai buna. Adio cianuri!

Romaltyn a actionat in instanta o hotarare a Consiliului Local Baia Mare in 2013, prin care se ceruse schimbarea destinatiei terenurilor din zona unde exista societatea. Consilierii baimareni s-au opus astfel functionarii uzinei si prelucrarii sterilului prin tehnologii bazate pe cianura. In data de 9 iunie a.c. magistratii clujeni s-au pronuntat in recursul inaintat de catre administratia locala din Baia Mare, aceasta din urma avand castig de cauza, decizia fiind definitiva si irevocabila. Primul termen de judecata a fost la Tribunalul Maramures insa dupa aceea Romaltyn a cerut stramutarea dosarului la Zalau, unde instanta s-a pronuntat in favoarea Romaltyn-ului. Insa Municipiul Baia Mare a facut recurs la Curtea de Apel Cluj iar magistratii cluneni s-au pronuntat in data de 9 iunie.

Dupa cum declara baimareanul Vasile Tataru, ecologistul care a facut din 2000 demersuri intense pentru interzicea prelucrarii sterilului pe baza de cianuri, este cea mai mare realizare a Consiliului Local Baia Mare din ultimii 3 ani. „Justitia de la Cluj si-a facut pe deplin datoria iar noi vom putea trai fara cianura. Insa nu stim ce se va intampla cu locul unde se afla Romaltyn, acolo trebuie inchis totul. Pentru ca incinta fabricii sunt depozite de cianura si acid clorhidric care trebuie transportate undeva. Va dati seama ca daca s-ar fi deschis societatea timp de 9 ani nu am fi putut avea liniste pentru ca atat in locatia respectiva cat si alte locuri adiacente s-ar fi lucrat cu cianura. Va puteti imagina ce efecte ar fi avut asupra municipiului Baia Mare” a subliniat Vasile Tataru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.